Αριστοτέλους 38, Αθήνα | Τ:210.8224384 F:210.8218117|info@dionet.gr

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ – EΠΙΣΤΟΛΗ: “ΓΕΩΡΓΙΑ – ΤΡΟΦΙΜΑ – ΥΓΕΙΑ”

Αξιότιμες / οι , κύριες / οι,

Υπουργοί και Υφυπουργοί αρμόδιων και υπεύθυνων υπουργείων,

Δ/ντές τομέων και Στελέχη στα αρμόδια και υπεύθυνα υπουργεία,

Πρόεδροι, Προϊστάμενοι Διοικητές και Υποδιοικητές στις αρμόδιες και υπεύθυνες

θέσεις

Επίσης, Αξιότιμες / οι , στα ΜΜΕ, στους συν/σμους – ενώσεις, στα κόμματα, κ.α.

Επίσης,  συνεργάτισσες / ες, φίλες / οι, συναγωνίστριες / ες, και σε όλες / ους,  

στους οποίους  θα επισυνάψω αυτήν την μικρή αλλά πιστεύω ουσιαστική επιστολή μου, ζητώντας επειγόντως, να υλοποιηθούν με σωστό,  οργανωμένο και δίκαιο τρόπο τα ακόλουθα:

 

  • υλοποιείστε άμεσα τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, μην καθυστερείτε άλλο.
  • Επιτάξτε νοσοκομεία και ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όμως να δώσετε την σκανδαλώδη αμοιβή τους, διαχειριστείτε σωστά, δίκαια, με διαφάνεια τα χρήματα των πολιτών.
  • Να ενημερώνετε / στε, με συνέπεια ευθύνη και αντικειμενικότητα
  • Επιτάξτε επίσης επιχειρήσεις και μονάδες που κατασκευάζουν υλικά απαραίτητα στα δημόσια νοσοκομεία
  • Δεχθείτε την συνεργασία και προσφορά των πανεπιστημίων και των κατάλληλων εργαστηρίων τους, για την διενέργεια πολλών τεστ, μην καθυστερείτε άλλο

Τα παρακάτω αφορούν την παραγωγή τροφίμων  την διάθεσή τους, την προσβασιμότητα στα πρώτης ανάγκης αυτά αγαθά, καθώς και την άμεση σχέση αυτών των επαγγελμάτων και της σωστής διατροφής,  με την ευημερία, την υγεία, την πρόληψη ασθενειών – νοσημάτων, καθώς επίσης και αυτού του κορονοιού.

Χρειάζεται να τονίσω επειγόντως με στοιχεία πρόσφατων επίσημων και αντικειμενικών ερευνών, ότι η οικονομική κατάσταση ενός 50 με 60 % του γεωργικού πληθυσμού της χώρας μας, είναι χρεωμένο, στα όρια της φτώχειας, η κάτω και από αυτά..

Η επίπλαστη προβολή θηριωδών τρακτέρ, σπάταλων μοντέλων μονοκαλλιεργειών, η χρήση παρασιτοκτόνων και χημικών λιπασμάτων,  καθώς και η καταλήστευση, η ρύπανση φυσικών πόρων, δεν είναι γεωργία και δεν είναι διατροφική ασφάλεια, υπονομεύει σαφώς όμως την υγεία των οικοσυστημάτων και των ίδιων των ανθρώπων..

η εφαρμογή οικολογικών συστημάτων γεωργίας σε όλη την γη άμεσα, όχι μόνο είναι εφικτή αλλά απολύτως αναγκαία..  παράλληλα στηρίζουμε όλον αυτόν τον οικολογικό μετασχηματισμό  οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, και ενεργειακά:  σε πλήρη αρμονία με τους νόμους της βιοποικιλότητας, τους νόμους της γης.. με άμεση δημοκρατία.. με πραγματική δικαιοσύνη.. με πλήρη διαύγεια και διαφάνεια.. με αποδοχή και σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Είναι απαραίτητο να γίνουν αμέσως, το δυνατόν συντομότερο, τα παρακάτω:

 

  • Ύπαρξη ομαλής και συνεχούς λειτουργίας όλων των σημείων πώλησης τροφίμων, με προτεραιότητα όλων των υπαίθριων, των λαϊκών αγορών, όλων των αγορών βιοκαλλιεργητών. Άμεση δημιουργία και εγκατάσταση και νέων αγορών βιοκαλλιεργητών. Τηρουμένων των μέτρων προστασίας – προφύλαξης (και έχοντας γνώση ότι οι υπαίθριοι χώροι υπερτερούν από τους κλειστούς ).  Έχετε υπόψην σας ότι το τελείως αδικαιολόγητο και ξαφνικό κλείσιμο σε όλη την επικράτεια των υπαίθριων αγορών, για μια μόνο ημέρα το Σάββατο 21-03-20, έφερε ύποπτα κερδοσκοπικά οφέλη για κάποιους, με άνοδο της τιμής κάποιων φρούτων και λαχανικών σε ανοιχτά σημεία πώλησης εκείνη την μέρα, σε βάρος όμως των πολιτών – καταναλωτών (ακριβές τιμές, μη πρόσβαση σε ποικιλία), επιπλέον σε βάρος των γεωργών και των βιοκαλλιεργητών ( πέταμα φρούτων λαχανικών ..εάν αυτό δεν είναι ύβρις εν μέσω πανδημίας..). επιπλέον μην επιμένετε να βγάζετε στην δημοσιότητα ότι σκέφτεστε να ξανακλείσετε υπαίθριες αγορές τροφίμων.. θα είναι και τραγικό και εγκληματικό λάθος όσο αφορά και την οικονομία και την υγεία όλων μας…
  • Ύπαρξη λοιπόν από πλευράς των γεωργών – βιοκαλλιεργητών, ουσιαστικής ενθάρρυνσης τους, για την καλλιέργεια πολλών  και διαφορετικών ειδών  διατροφής (βιοποικιλότητα καλλιεργούμενων ειδών), με ανεμπόδιστη επάρκεια υπαίθριων αγορών όπου υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς ποικιλίας φρούτων λαχανικών, βοτάνων κ.α.(βιοποικιλότητα στην διατροφή)
  • Προστασία της αξιοπρεπούς τιμής πώλησης των τροφίμων από τους γεωργούς και της προσιτής τιμής αγοράς τροφίμων από τους καταναλωτές.
  • Ανάδειξη έμπρακτα της θεμελιώδους σημασίας των υπαίθριων αγορών γεωργών – βιοκαλλιεργητών στην οικονομική ισορροπία της αγοράς των τροφίμων, παράλληλα στην διατροφική αυτάρκεια και την υγεία όλων
  • Εκτός από την ήδη υπάρχουσα ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας – προφύλαξης, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση, αλλά και συνεχή και πολυεπίπεδη εκπαίδευση, για την πρόληψη ασθενειών – μετ. νοσημάτων, με την φροντίδα ενίσχυσης των οργανισμών μας, τρεφόμενοι με πλούσια ποικιλία φρούτων, λαχανικών, βοτάνων, ελαιόλαδου, κ.α. απαραίτητων τροφών, απέναντι σε όλα τα παθογόνα, έτσι απέναντι και σε αυτόν τον κορονοιο. καθώς πόσο θεμελιωδώς σημαντικό είναι ιατρικά, υγειονομικά, και ψυχικά (άρα και κοινωνικό – οικονομικά), να έχει ο καθένας, και όλος ο πληθυσμός χωρίς εξαιρέσεις την δυνατότητα σε διατροφική ασφάλεια και επάρκεια
  • Αντιμετώπιση όλων των φαινομένων αισχροκέρδειας, παραπλάνησης και απάτης απέναντι σε οποιοδήποτε γεωργό, εργαζόμενο, καταναλωτή, η επιχείρηση, η δημόσιο φορέα για οποιοδήποτε προϊόν η υπηρεσία. Αλγεινή εντύπωση όμως προκαλεί η υπερβολικά μεγάλη δημόσια δαπάνη για τηλεπικοινωνιακές ενημερώσεις εν μέσω πανδημίας…
  • Αντιμετώπιση όλων των ύποπτων η σκανδαλωδών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, πολυεθνικών και δημόσιων φορέων. Απαραίτητη η διαφάνεια, απαραίτητη η αντικειμενική και σωστή πληροφόρηση
  • Στήριξη των μισθών (μεγάλου τμήματός του από 70% έως 90% σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες στηρίχθηκε) όλων των εργαζόμενων και για όσο διάστημα χρειαστεί, αντί του επιδόματος των 800,00 που κάποιοι επιτήδειοι εργοδότες το μετατρέπουν σε 700,00….
  • Σύνδεση παροχής αγροτικού ρεύματος σε όσους γεωργούς είχε κοπεί από την ΔΕΗ λόγω χρεών. Αναγκαία η έκπτωση στην τιμή του για όλους
  • Πετρέλαιο κίνησης με σημαντική έκπτωση για τους γεωργούς.
  • Ελεύθερη ενθάρρυνση, πρόσβαση και γενίκευση χρήσης ντόπιων σπόρων. Από – περιθωριοποίηση της δημόσιας τράπεζας γενετικού υλικού. Συμμετοχή των κινημάτων της βιοποικιλότητας στην οργάνωση.
  • Επειγόντως προγράμματα πραγματικής στήριξης καλλιέργειας όλων των τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, βότανα, σιτηρά, δενδρώδεις κ.α.), με οικολογικό , οργανικό τρόπο στηρίζοντας πραγματικά την βιοποικιλότητα, την αμειψισπορά, την συγκαλλιέργεια, έναντι των προηγούμενων, επί δεκαετιών έως τώρα επιδοτήσεων, που έμμεσα και καλυμμένα στηρίζανε την ροή των εισροών σε βάρος της εργασίας και της αμοιβής των γεωργών και της τιμής και αξίας των προϊόντων – τροφίμων.. με τελικό αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση, της πραγματικής αξίας των θεμελιωδών νόμων της εδαφοβιοποικιλότητας, της υγείας των εδαφών, των υδάτων, των φυτών, των ζώων και συνεπώς και των ανθρώπων..
  • Επίσης στήριξη και των κτηνοτρόφων, των αλιέων και της διαχείρισης των δασών (να ζητηθούν οι προτάσεις αυτών των τομέων πρωτογενούς παραγωγης.).
  • Να μην υπολειτουργούν οι υπηρεσίες του υπουργείου γεωργίας! είναι η δημόσια αρχή της πρωτογενής παραγωγής, της παραγωγή τροφίμων! Να δείξουν το ζήλο τους όπως ακριβώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί και να μην κλείνουν οι κεντρικές και τοπικές υπηρεσίες με αφορμή τον … φόβο της επιμόλυνσης από τον κορονοιο! Το ίδιο ακριβώς να ισχύσει και για τα υπόλοιπα υπουργεία και δημόσιες αρχές.

 

Τα γεγονότα τρέχουν όμως:

ορισμένες χώρες επιβάλουν απαγορεύσεις εξαγωγών ορισμένων ειδών διατροφής.

στην Κρήτη ένας συνεταιρισμός – ομάδα γεωργών αναγκάστηκε να πετάξει 200 τόνους οπωροκηπευτικών…

αποτελεί  μεγάλη ντροπή και  θλίψη οι υπάρχοντες μηχανισμοί – φορείς διακίνησης τροφίμων, ειδικά των νωπών, να μην μπορούν να ξεφύγουν από τα χρόνια προβλήματα και πληγές τους (τα οποία σαφώς έχουν σχέση με αυτό το παγκόσμιο άρρωστο χρηματοπιστωτικό  σύστημα).

  • Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα κοινοτικό η συνεταιριστικό παρατηρητήριο τιμών και ποσοτήτων οπωροκηπευτικών, με δυνατότητα άμεσης παρέμβασης προς όφελος αφενός των γεωργών και αφετέρου των καταναλωτών και οπωσδήποτε με κύριο μέλημα να μην καταλήγουν τρόφιμα στα σκουπίδια
  • Είναι επίσης απαραίτητο να φτιάξωμε υγιή συνεταιριστικά και συνεργατικά  σχήματα, για την διάθεση και εμπορία των νωπών προϊόντων. Απαιτείται παράλληλα σύγχρονη εκπαίδευση και προσανατολισμός στις συνεργατικές αξίες, της ισότητας, της προστασίας του διαφορετικού και του αδύναμου, της αλληλεγγύης, της διαφάνειας και υπευθυνότητας.

 

Γρηγόρης  Δατσιάδης,  γεωπόνος οργανικής γεωργίας.

2020-04-06T19:38:15+00:00 Μάρτιος 28th, 2020|Αγροτικά Νέα|