Αριστοτέλους 38, Αθήνα | Τ:210.8224384 F:210.8218117|info@dionet.gr

BIOSUISSE

Η παγκόσμια αυξανόμενη τάση στη ζήτηση βιολογικών προϊόντων, καθιστά την εξαγωγή βιολογικών προϊόντων μια θελκτική διέξοδο των Ελλήνων παραγωγών και επιχειρήσεων. H Ελβετία κατέχει ποσοστιαία, τη δεύτερη θέση κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων παγκοσμίως όσον αφορά την οικιακή / ιδία κατανάλωση.

Όσον αφορά την διακίνηση βιολογικών στην Ελβετία, αυτά δύναται να εξαχθούν με την ήδη υπάρχουσα Πιστοποίηση κατά τον Καν.(ΕΕ) 2018/848. Επιπρόσθετα σε αυτή, μπορείτε να πιστοποιηθείτε σύμφωνα με το πρότυπο BioSuisse.

Οι πιστοποιημένες κατά το πρότυπο BioSuisse επιχειρήσεις, ικανοποιούν τις υψηλές απαιτήσεις του προτύπου, παράγοντας έτσι βιολογικά προϊόντα ελκυστικά στο ελβετικό καταναλωτικό κοινό. Έχοντας ηγετικό ρόλο στον τομέα των βιολογικών στην Ελβετία, ο BioSuisse φέρει ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα για τον τομέα των βιολογικών σε όλους αυτούς που συμμετέχουν στο σύστημα πιστοποίησης του BioSuisse.

Ο φορέας BIOSUISSE έχει τη νόμιμη κατοχή του εμπορικού σήματος BUD, το οποίο φέρουν όλα τα προϊόντα που έχουν παραχθεί – πρωτογενής παραγωγή και μεταποιητική διαδικασία – σύμφωνα με τα πρότυπα του BioSuisse. Το σήμα BUD φέρουν μόνο τα προϊόντα που διακινούνται στην Ελβετία.

Ο BIOSUISSE έχει συνάψει συμφωνία χρήσης του εμπορικού σήματος με περισσότερες από 850 ελβετικές μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις και εκπροσωπεί τα συμφέροντα 6.000 βιολογικών αγροτικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η πιστοποίηση κατά BioSuisse δεν είναι προαπαιτούμενο και επιλέγεται για να προσδώσει στο προϊόν αναγνωρισιμότητα στο ελβετικό καταναλωτικό κοινό ή κατόπιν απαίτησης του εισαγωγέα.
Επιπρόσθετα, σημαντικό σημείο που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι ότι θα πρέπει να έχετε αναζητήσει συνεργάτη στην Ελβετία ο οποίος θα εισάγει τα προϊόντα σας και ο οποίος οφείλει εκ των προτέρων να σας δηλώσει ως συνεργαζόμενη επιχείρηση στον φορέα ICB.

Η τελική πιστοποίηση δίνεται από τον φορέα ICB της Ελβετίας ενώ ο Οργανισμός ΔΗΩ απαιτείται να διενεργήσει σχετικό έλεγχο όπου επαληθεύονται όλες οι επιπρόσθετες απαιτήσεις του προτύπου Bio Suisse και να διαβιβάσει όλα τα σχετικά έγγραφα στον ελβετικό φορέα. Μετά την αξιολόγηση των εντύπων που διαρκεί περίπου 4-6 εβδομάδες, εκδίδεται απόφαση για την συμμόρφωση ή μη της επιχείρησης/ του παραγωγού.

Ο έλεγχος διενεργείται από τη ΔΗΩ κάθε χρόνο σε συνδυασμό με τον έλεγχο της δραστηριότητας της επιχείρησης κατά τον Καν.(ΕΕ) 2018/848, όπως απαιτεί το πρότυπο πέραν εξαιρέσεων.

Επιπρόσθετες απαιτήσεις

Το BUD είναι το σημαντικότερο ανεξάρτητο εμπορικό σήμα στην ελβετική αγορά. Όσοι επιθυμούν την παραγωγή βιολογικών προϊόντων που θα απευθύνονται στην εν λόγω αγορά πρέπει να συμμορφωθούν με τα πρότυπα του BioSuisse.

Οι επιπρόσθετες προϋποθέσεις του ιδιωτικού προτύπου είναι αυστηρότερες από αυτές που θέτει ο Καν.(ΕΕ) 2018/848 και ανάμεσα στις αυστηρότερες μεταξύ των προτύπων πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στον κόσμο. Για το λόγο αυτό και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελβετών καταναλωτών.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω επιπρόσθετες απαιτήσεις που θα πρέπει να ικανοποιηθούν:

  • Ολιστική διαχείριση της εκμετάλλευσης. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η εκμετάλλευση πρέπει να διαχειρίζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της βιολογικής παραγωγής ακόμα και εάν για μέρος των προϊόντων δε ζητείται BioSuisse πιστοποίηση.
  • Η ελάχιστη περίοδος μετατροπής ορίζεται στα δύο ημερολογιακά έτη χωρίς να προβλέπεται μείωση της διάρκειας μεταβατικού σταδίου.
  • Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον το 7% της συνολικής γεωργικής τους έκτασης στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
  • Τίθενται απαιτήσεις που αφορούν την φυτοπροστασία και τη λίπανση.
  • Ο BioSuisse ορίζει πρότυπα επεξεργασίας για τα διάφορα προϊόντα. Τα επιτρεπόμενα πρόσθετα και τα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας κατά την μεταποίηση των βιολογικών προϊόντων, ορίζονται σαφώς από το πρότυπο.
  • Δεν επιτρέπεται η μεταφορά των εμπορευμάτων με αεροπλάνο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρότυπο BioSuisse και την πιστοποίηση της επιχείρησής σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Διεθνών Προτύπων του Οργανισμού ΔΗΩ cert@dionet.gr

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του φορέα BioSuisse (κλικ εδώ).

“BioSuisse News”

Ενημερωτικό δελτίο 1

Ενημερωτικό δελτίο 2

Ενημερωτικό δελτίο 3

Ενημερωτικό δελτίο 4

Ενημερωτικό δελτίο 5

Ενημερωτικό δελτίο 6

Ενημερωτικό δελτίο 7

Ενημερωτικό δελτίο 8

Ενημερωτικό δελτίο 9

Ενημερωτικό δελτίο 10

Ενημερωτικό δελτίο 11

Ενημερωτικό δελτίο 12

Ενημερωτικό δελτίο 13

Ενημερωτικό δελτίο 14

 

 

 

2023-08-30T11:18:46+00:00 Αύγουστος 28th, 2023|Ανακοινώσεις|