Αριστοτέλους 38, Αθήνα | Τ:210.8224384 F:210.8218117|info@dionet.gr

«Τα βότανα στη ΖΩΗ μας» Εκπαιδευτική δράση στον ΦΕ.Κ.Κ. στους Αποστόλους Πεδιάδος

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα βότανα στη ΖΩΗ μας», ο Σύλλογος Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας (ΦΕ.Κ.Κ.) φιλοξένησε την Τρίτη 6 Μαΐου 2025, στους Αποστόλους Πεδιάδος, το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού και τους γεωπόνους του Οργανισμού ΔΗΩ Κρήτης.

Η δράση είχε ως στόχο, με επίκεντρο τα παιδιά, τη δημιουργία ενός βιολογικού βοτανόκηπου στην αυλή του ΦΕ.Κ.Κ., με τη φροντίδα και τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών, γεωπόνων και τοπικών φορέων.

Οι μικροί μαθητές φύτεψαν κρητικά βότανα και αρωματικά φυτά όπως δίκταμο, μαντζουράνα, ρίγανη, θυμάρι, μαλοτήρα, φασκομηλιά, λουίζα, φλισκούνι και άλλα, ενώ έμαθαν για τις ιδιότητές τους από τους γεωπόνους Ντίνα Φιλίππου και Γιώργο Πατρικαλάκη του Οργανισμού ΔΗΩ Κρήτης.

Σημαντική υπήρξε και η συμβολή του Νικήστρατου Δεμέτζου, Υπεύθυνου του Περιφερειακού Γραφείου Κρήτης του Οργανισμού ΔΗΩ, καθώς και του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Αποστόλων, Γεωργίου Κουμπενάκη, και του Χάρη Πετρουγάκη, καλού φίλου του ΦΕ.Κ.Κ.

Η εμπειρία εμπλουτίστηκε με εργαστήριο παρασκευής σαπουνιών με βότανα, υπό την καθοδήγηση της Προέδρου του ΦΕ.Κ.Κ., Λένας Ηγουμενάκη, και ολοκληρώθηκε με μαγείρεμα τοπικών οσπρίων, αρωματισμένων με δίκταμο, που γεύτηκαν όλοι μαζί.

Τα κρητικά βότανα δεν είναι απλώς αρωματικά στοιχεία της κουζίνας μας. Είναι η ουσία της Κρητικής Παράδοσης, με μοναδικά χαρακτηριστικά λόγω του ενδημισμού τους και σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.