Αριστοτέλους 38, Αθήνα | Τ:210.8224384 F:210.8218117|info@dionet.gr

COSMOS ORGANIC

Το COSMOS είναι το νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο για τα Βιολογικά και Φυσικά Καλλυντικά.

Το εν λόγω Πρότυπο αναπτύχθηκε σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο από την BDIH (Γερμανία), την COSMEBIO & ECOCERT (Γαλλία), την ICEA (Ιταλία) και την SOIL ASSOCIATION (Ηνωμένο Βασίλειο), ιδρυτές του COSMOS-standard AISBL (ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα το Βέλγιο) προκειμένου να οριστούν κοινές προδιαγραφές για τα βιολογικά ή/και φυσικά καλλυντικά.

Το COSMOS καθιερώνει τις προδιαγραφές για τα φυσικά καλλυντικά στην Ευρώπη,
χρησιμοποιώντας ορισμένους απλούς κανόνες που διέπονται από τις αρχές της πρόληψης και της ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας από την παραγωγή πρώτων υλών ως την κυκλοφορία έτοιμων προϊόντων.

Αυτοί οι κανόνες είναι οι εξής:

· προώθηση της χρήσης προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας με σεβασμό προς την βιοποικιλότητα
· υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων με σεβασμό προς το περιβάλλον
· εφαρμογή καθαρών πρακτικών επεξεργασίας και παραγωγής με σεβασμό προς την υγεία του ανθρώπου και προς το περιβάλλον
· ενσωμάτωση και ανάπτυξη της έννοιας «Πράσινη Χημεία».

Το τελευταίο σημείο, νέα πτυχή του προτύπου COSMOS, αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη αυτής της φιλοδοξίας, αν λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες αλλά και τους περιορισμούς που εμφανίζει η διαδικασία δημιουργίας καλλυντικών (ιδιαίτερα εν συγκρίσει με τα τρόφιμα).

Με αυτήν την «πράσινη φιλοσοφία» και την επιθυμία να συμβάλει ενεργά στην αειφόρο ανάπτυξη, ο κλάδος της κοσμετολογίας δεσμεύεται να ορίσει και να εφαρμόσει ένα πρότυπο για τα βιολογικά και φυσικά καλλυντικά. Το εν λόγω Πρότυπο λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα τεχνολογική πραγματικότητα ενώ παράλληλα εμπνέει δυναμισμό ο οποίος θα οδηγήσει σε καινοτόμες νέες τεχνολογίες.

Το πρότυπο COSMOS περιλαμβάνει 2 διαφορετικά επίπεδα πιστοποίησης, το ένα αφορά στα οργανικά καλλυντικά COSMOS ORGANIC (τουλάχιστον το 95% των συστατικών τους απαιτείται να είναι βιολογικά) και το άλλο τα φυσικά καλλυντικά COSMOS NATURAL (δεν μπορούν να περιέχουν περισσότερο από 2% συνθετικές πρώτες ύλες).

Για την Πιστοποίηση των Βιολογικών & Φυσικών Καλλυντικών ο Οργανισμός ΔΗΩ συνεργάζεται με το Ιταλικό Ινστιτούτο ICEA.

 

Αίτηση Πιστοποίησης
Ερωτηματολόγιο Ένταξης
Κανόνες Πιστοποίησης
Τιμοκατάλογος
Οδηγός Επισήμανσης Προϊόντων
Σχέδιο Διαχείρισης
Πρότυπο Πιστοποίησης
2017-05-24T09:53:47+00:00 Μάιος 22nd, 2017|Ανακοινώσεις|