Αριστοτέλους 38, Αθήνα | Τ:210.8224384 F:210.8218117|info@dionet.gr

Δυναμική εκπροσώπηση της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για τον καλύτερο Νέο Αγρότη

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών πραγματοποιήθηκε στο Επιχειρηματικό Πάρκο της πρωτεύουσας της Βοιωτίας, τη Λιβαδειά μεταξύ 20 και 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Σε αυτό αναδείχτηκε καλύτερος νέος αγρότης ο Λάζαρος Σεμερτζίδης από την Ξηρολίμνη, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, η Καλλιόπη Σεμερτζίδου, αδελφή του Λάζαρου Σεμερτζίδη, παρουσίασε, με άψογο τρόπο, την καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αρωματικών φυτών στην Ξηρολήμνη Κοζάνης.

Η δράση τους ξεκίνησε το 2012 σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο. Η επιλογή τους να ασχοληθούν με τη γεωργία και ειδικότερα με καλλιέργειες που ξέφευγαν από την αγροτική παράδοση της περιοχής εξέπληξε την τοπική κοινωνία. Ωστόσο, με επιμονή και υπομονή, όπως εξηγεί στην «Ύπαιθρο Χώρα» η κα Σεμερτζίδου, πολλά μπορούν να επιτευχθούν:

«Ξεπεράστηκαν τα πρώτα εμπόδια της εγκατάστασής μας στη γεωργία και η επένδυση άρχισε να αποδίδει καρπούς. Το πρώτο μας κτήμα είχε λεβάντα και ήταν 10 στρέμματα. Γνωρίσαμε τη γη και δουλέψαμε μαζί της με σεβασμό και αγάπη κι αυτή μας ανταπόδωσε με εξαιρετικής ποιότητας σοδειές. Εντάξαμε τα κτήματά μας στη βιολογική γεωργία μέσα από τον πιστοποιητικό οργανισμό της ΔΗΩ και σήμερα καλλιεργούμε συνολικά 250 στρέμματα. Εμπλουτίσαμε τις καλλιέργειες και με άλλα είδη αρωματικών φυτών που προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας και παρουσιάζουν αξιόλογο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη βαρύτητα και έμφαση δώσαμε στην εκμηχάνιση των διαδικασιών καλλιέργειας των αρωματικών φυτών, με στόχο να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και παράλληλα να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Τα μηχανήματά μας αξιοποιούνται σήμερα και από άλλους παραγωγούς της περιοχής μας».

Βλέποντας ότι η αγορά δίνει προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά και καλαίσθητα προϊόντα, η Καλλιόπη και ο Λάζαρος έκαναν το επόμενο βήμα τους, που αφορούσε στην τυποποίηση και στη συσκευασία των προϊόντων τους:

«Με στόχο ένα τελικό προϊόν με την ποιότητα που επιθυμούμε, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, αναλαμβάνοντας μόνοι μας την επεξεργασία και την τυποποίηση, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα. Όλη η διαδικασία από το χωράφι μέχρι και την τυποποίηση περνούν από τα δικά μας χέρια και γίνονται με τη δική μας επίβλεψη. Το 2016 ξεκινήσαμε τις εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες βάζοντας το πρώτο λιθαράκι για την υλοποίηση του επόμενου στόχου μας, που είναι η ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού και η δημιουργία ενός ισχυρού brand name με βασικό χαρακτηριστικό τη σταθερή και υψηλή ποιότητα. Δημιουργήσαμε 20 κωδικούς με τυποποιημένα προϊόντα σε ξερή δρόγη, αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Τα επόμενα βήματά μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου αποστακτηρίου και η επέκταση σε νέα προϊόντα, που αναδεικνύουν τον δυναμισμό του ελληνικού πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης».

Κλείνοντας, η κα Σεμερτζίδου αναφέρθηκε στην επιλογή της οικογενειακής της επιχείρησης να εκπροσωπήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τον καλύτερο νέο αγρότη:

«Η απόφαση της επιτροπής να επιλέξει τον αδελφό μου και εμένα για τη συμμετοχή μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μάς τιμά ιδιαίτερα και μας ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Παράλληλα, θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και έναν τρόπο παραγωγής που σέβεται το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Επίσης, θέλουμε να δείξουμε στους νέους της χώρας μας ότι η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία έχουν μέλλον, αρκεί οι νέοι να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν καινοτόμοι και δημιουργικοί. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΠΕΝΑ για την εμπιστοσύνη τους να στηρίξουν την υποψηφιότητά μας».

H οικογένεια της ΔΗΩ συγχαίρει το Κτήμα αδελφών Σεμερτζίδη και τους εύχεται καλή επιτυχία και στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα

2018-10-01T10:18:17+00:00 Οκτώβριος 1st, 2018|Αγροτικά Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία τύπου|