Αριστοτέλους 38, Αθήνα | Τ:210.8224384 F:210.8218117|info@dionet.gr

Αγρότισσες με συνείδηση, κάνουν την διαφορά στο «Γη&Ύδωρ»

Το Γη&Ύδωρ, ταξίδεψε νοερά στο φιλόξενο και πανέμορφο Οροπέδιο Λασιθιου, όπου η Ιωάννα Διαλυνά, βιοκαλλιεργητής και γεωπόνος, μας μίλησε για την δική της αγροτική ιστορία. Από παιδί ζυμωμένη στην αγροτική ζωή μαζί με τους γονείς της, αποφάσισε, κόντρα στις προσδοκίες της οικογένειας της που επιθυμούσε γι αυτήν μια πιο άνετη ζωή,  ότι ήθελε  να ασχοληθεί και εκείνη με τη γη. Στα 20 της χρονια, φοιτήτρια ούσα ακόμα στην Φυτική Παραγωγή (με μετεκπαίδευση στις οικολογικές καλλιέργειες), ζήτησε από τον πατέρα της να επενδύσει σε ένα κομμάτι γής για να κάνει την δική της “τρέλα” πράξη, και να καλλιεργήσει βιολογική πατάτα.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου, γνωστή περιοχή για την ένταση και την ποιότητα παραγωγής πατάτας, υπήρχαν δύο πρωτάκουστα στοιχεία σε αυτή την απόφαση, πρώτον, προέρχονταν από ένα κορίτσι και δεύτερον, ήταν μια ιδέα που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ άλλοτε στην περιοχή. Η Ιωάννα πρωτοπόρησε σε πολλά επίπεδα. Η ίδια η οικογένεια της, την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό, αλλά φαίνεται πως η αποφασιστικότητα της ήταν πιο ισχυρή απο τις αμφισβητήσεις και με πολύ και αφοσιωμένη εργασία, κατόρθωσε να αποδείξει, ότι οι μέθοδοι της θα οδηγούσαν σε βιώσιμη καλλιέργεια με προϊόντα που διοχέτευε χωρίς δυσκολία στην αγορά, όπου η ζήτηση ήταν πολλαπλάσια από την παραγωγή της.

Σήμερα μπορεί η αγορά να έχει συρρικνωθεί λόγω των οικονομικών συνθηκών, αλλά η Ιωάννα μας λέει ότι οι ανθρωποι που αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα, συνεχίσουν να αγοράζουν και οι ανθρωποι που αντιλαμβάνονται την αξία της καθαρής και ασφαλούς τροφής θα συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτή, ακόμα και αν δεν έχουν μεγάλη οικονομική άνεση, γιατί το βιολογικό τρόφιμο δεν αποτελεί πιά μια επιλογή που συνδέεται απλώς με ένα lifestyle ευρωστίας, αλλά είναι επίγνωση.

Εκτός από το να προάγει την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή και του ίδιου του παραγωγού, το βιολογικό τρόφιμο λόγω της συνήθους κυκλοφορίας του με αρχές τυποποίησης (συσκευασία, ετικέτα κλπ), δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης του προορισμού του, όπως πολλές φορές μπορεί να συμβεί με το χύμα, μας λέει. Η ενημέρωση του καταναλωτή για την εποχικότητα και την προέλευση των προϊόντων που αγοράζει, είναι ένας επιπλέον τρόπος να είναι σίγουρος για την ποιότητα τους. Όταν το συνοδεύει αγάπη και αίσθηση ευθύνης από τον παραγωγό, καταλήγει, το βιολογικό προϊόν είναι απόλυτα ασφαλές για τον τελικό καταναλωτή και την οικογένεια του.

Για την Ιωάννα, η βιολογική καλλιέργεια και η τροφή είναι ζωή και συγκεκριμένα, άρρηκτα δεμένη με τη ζωή της που προγραμματίζεται γύρω από τις αλλαγές των εποχών και του καιρού. “Το ιδανικό για μένα θα ήταν όλος ο κόσμος να βιοκαλλιεργούσε” μας λέει. Αναγνωρίζει ότι όποιος ασχολείται με την βιολογική καλλιέργεια έχει μια γενικότερη ευαισθησία. Υπάρχουν άνθρωποι και πρωτοβουλίες για τη διάσωση των ντόπιων ποικιλιών που μάλιστα γίνονται ένθερμα δεκτές από την αγορά εσωτερικού, με την Κρήτη να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, καθώς η ευπαθής τους φύση όπως και των βιολογικών προϊόντων, δεν επιτρέπει την εξαγωγή τους. Χρειάζεται όμως το νομοθετικό πλαίσιο που θα επικυρώσει την προσπάθεια αυτή, το οποίο λείπει. Ο τόπος μας είναι γεννημένος για να τρέφει, μας λέει, είτε λόγω κλίματος είτε λόγω εδάφους και η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων στο Οροπέδιο είναι ο αποφασιστικός παραγοντας που διατηρεί ζωντανή την αγροτική οικονομία στην περιοχή.

Τα “bioanna” και το μέλλον

Τα προϊόντα της κυκλοφορούν στην τοπική αγορά και σε αλυσίδες καταστημάτων, με την επωνυμία “bioanna” με ένα ευφάνταστο συνδυασμό του bio και του Ιωάννα. Η γκάμα των προϊόντων που καλλιεργεί, εκτείνεται πλέον εκτός από πατάτα και σε άλλα κηπευτικά, σιτηρά, όσπρια και αρωματικά φυτά. Επέκταση που την είδε όχι μόνο ως επιθυμία της αγοράς αλλά και ως προσωπικό στοίχημα, το οποίο κέρδισε καθώς η φύση της ανταποδίδει την αφοσίωση της.

Οι νέοι καλλιεργητές προτρέπει να στραφούν στη γη από αγάπη και όχι με κίνητρό μόνο το κέρδος. Πρέπει να αγαπούν αυτό που κάνουν και να επιμορφώνονται με δική τους πρωτοβουλία, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα και τις δομές που έχει δημιουργήσει ή που πρέπει να δημιουργήσει και το κράτος. Η σχέση τους με τον γεωπόνο, θα πρέπει να είναι μια σχέση ουσίας και ανταλλαγής γνώσεων και όχι απλά εμπορική. Η παρατήρηση και η ανταπόκριση στις ανάγκες της καλλιέργειας με δουλειά και όρεξη, είναι ο πρώτος δάσκαλος.

Οι συντοπίτες της, τους οποίους σέβεται πολύ για όσα έχουν μέχρι σήμερα με τον κόπο τους πετύχει, είναι σκεπτικοί όσον αφορά τις μεθόδους της, κυρίως λόγω του ρίσκου που ενεχει η απόφαση να ενταχθούν και οι ίδιοι σε αυτή την αγορά και τύπο προϊόντων. Την έχουν ωστόσο αποδεχθεί και συνυπάρχουν πλέον αρμονικά, με αλληλοσεβασμό.

Αποδίδει στην ενημέρωση, την τύχη και την πολύ δουλειά, στην επιτυχή διαχείριση της γής και παρά το ότι συνάντησε δυσκολίες χαίρεται για την βοήθεια της οικογένειας της που της επέτρεψε να πάει ένα βήμα παραπέρα την ήδη υπάρχουσα επιχείρηση. Συμβουλευει ιδιαίτερα τις γυναίκες, να αγαπούν αυτό που κάνουν και να ασχοληθούν σε βάθος με πεισμα, υπομονη και χωρίς να επηρεάζονται από όσα οι γύρω τους λένε, αλλά να ακούν το ένστικτο και τις γνώσεις τους δίνοντας έναν αγώνα τη φορά.

Στην ερώτηση αν θα στήριξε το γιό της σε περίπτωση που έχει μια τρελή ιδέα στο μέλλον και της ζητήσει να επενδύσει σε αυτή, η Ιωάννα χωρίς δισταγμό απαντάει ναι. Άλλωστε, είναι ο πιο καινούργιος απο μια ολόκληρη γενιά ανδρών που επηρέασε ως γυναίκα, ξεκινώντας από τον πατέρα της που τώρα είναι ο ανεκτίμητος συνεργάτης της και έπειτα τον σύζυγο της, που απο συμβατικός καλλιεργητής έγινε βιοκαλλιεργητής και στηρίζει το έργο της, βοηθώντας την στη διάθεση των προϊόντων που παράγουν.

Κοιτώντας το μέλλον, η Ιωάννα είναι και πάλι μπροστά, καθώς οραματίζεται τη συμπλευση του αγροτικού με τον τουριστικό τομέα και την συνέχιση ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής. Ήδη εργάζεται ώστε το αγρόκτημα της να είναι πολυλειτουργικό και επισκέψιμο από ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν μαζί της και να απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου μας, ανακτώντας την επαφή τους με τη φύση και την τροφή στην πιο αγνή της μορφή.

Το Οροπέδιο δίνει μια μοναδική ευκαιρία στην κατεύθυνση αυτή, λέει, γιατί οι πολλοί ξένοι που μένουν στους ξενώνες που υπάρχουν στην περιοχή το επιλέγουν επειδή ακριβώς τους προσφέρει αυτή την ευκαιρία επαφής με ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και γιατί επιθυμούν αυτή ακριβώς την εμπειρία και τη γνωριμία με τον τρόπο ζωής των ντόπιων. Προσκαλεί ευγενικά και όλους εμάς που θέλουμε να γνωρίσουμε το Οροπέδιο και τη δουλειά της, να την επισκεφθούμε.

Ακολουθεί συνέντευξη κας Διαλυνά:

Οι δυο αυτές γυναίκες, μας γέμισαν θαυμασμό, για τους ρόλους που συνδυάζουν με επιτυχία. Επιστήμονες, αγρότισσες και μητέρες που πέρα από την αυτοπραγματωση τους, ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά τους και τον τόπο τους.

Ξέρουν μάλιστα ότι ο καλύτερος δρόμος για αυτό, είναι η δράση με συνείδηση, η αυτοπεποίθηση, η συνεργασία και πάνω απ’ όλα, η αγάπη.

Εμείς, και πάλι μαζί στο Γη&Ύδωρ το Σάββατο 27/10, στις 10 το πρωί στον Ηχώ 99.8 fm με ακόμα περισσότερες ιδέες, νέα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και φωνές που αξιζει να ακούγονται, γιατί αλλάζουν τη σκέψη, τον τόπο και τον κόσμο μας.

Έρρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική Επομπή
“Γη&Ύδωρ”

https://www.facebook.com/udorgh/

“Γη&Ύδωρ” , μια εκπομπή για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο, τα θετικά πρότυπα τις νέες ιδέες και τις πρωτοβουλίες που μας εμπνέουν για να πάμε τη σκέψη και τον τόπο μας μπροστά.

 

2018-10-23T12:16:02+00:00 Οκτώβριος 23rd, 2018|Αγροτικά Νέα, Ανακοινώσεις|